DalaDala (Håvard Ramsdalen)


Daladala
Daladala er navnet for buss og buss systemet i Dar Es Salaam, hvor jeg er på utveksling og jobber for OCODE (Organisasjon for Community Development).
Dar Es Salaam er en by på ca. 5 millioner og er en av verdens raskest voksende byer, med en befolkningsøkning på 4,4% årlig. Dette fører til at man trenger mye kollektivtrafikk og mye utvikling av dette.
Dar Es Salaam har et klima som er veldig varmt og veldig klamt. Dette fører til at du på daladala uten aircondition blir veldig varmt. Det er veldig mange folk som er avhengige av buss og det fører til at bussene blir fulle. Veldig fulle av folk. Så fulle at konduktøren dirigerer hvor folk skal stå for å få flest folk inn på bussen.
Det som også er annerledes fra Norske busser er at bussen først går når den er full av folk, og den følger ikke en timetabell. Nå er ikke dette et stort problem da jeg i mine 2 måneder i Dar og med masse busskjøring sjeldent har ventet mer enn 5 min på en buss, siden bussene går hele tiden. Kvaliteten og størrelsen på bussene varierer fra store varebiler til busser som er større en de vi er vant med i Norge.
Stor by og masse folk fører til mye trafikk. Dette gjør at tiden du sparer på å vente på buss går med på å heller sitte i kø… Mye kø…
Dar es Salam har også flere kollektivsystemer. Det ene kalles «speed buses» og er busser som har egne kjørebaner og egne stasjoner. Det blir egentlig som et tog, bare at det er buss. Disse bussene slipper kø og går derfor fortere og dette nettverket av «speed buses» er under stor utbygging. Det geniale med det er at det er billig å bygge, er effektivt, og enkelt å vedlikeholde og billig i drift. Du trenger jo bare busser og busser er billigere enn tog og billigere å reparere. Disse bussene koster noe mer enn vanlige busser å ta, men de er mye raskere.      
De andre måtene for transport er Bajaji (tuktuk), som er en liten bil med 3 hjul, som fungerer som en slags billig og kollektiv taxi. Du har et stort utbredt Uber nettverk. I tillegg har du boda boda som er motorsykkeltaxi.
Overgangen fra å ta buss i lille Kristiansand til å ta kollektivt i Dar Es Salaam, har vært stor, varm og trang. Og liker du ikke å gå er det alltid mulighet for å finne transport, uansett.Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Sydenfeber (Lars Gabriel Unlayao Slettebø)

Bonga (Håvard Ramsdalen)

Hva er Jamani?